Ölandsleden, södra Öland – Cykellycka!

Den slitna damcykeln är djupröd och av märket Monark. Sadeln är lite för hög och cykelkorgen hänger på sned. Men vad gör det, när den lätt rullar ombord på den lilla cykelfärjan Dessi, som på en halvtimme ska ta mig och min rullande följeslagare över Kalmarsund till Färjestaden.

Det är en sån där ljuvlig augustimorgon, när solen värmer skönt i nacken och havsbrisen svalkar. I fjärran skymtar Ölandsbron som en mäktig båge över sundet.

Att komma till Öland med färja är en helt annan upplevelse än att komma med bil. Även om färjeturen var kort denna morgon, så är det det som att komma till en annan värld när vi angör hamnen i det morgonlugna Färjestaden. Att ha en cykel med sig förstärker den känslan. Det är en frihet att rulla av den röda Monarken över landgången, en upptäckarlusta som bara ökar med de första tramptagen på andra sidan sundet.

Jag trampar på, ner mot Mörbylånga. Följer Ölandsleden, som är väl skyltad med små gula skyltar och leder mig över cykelbanor och grusvägar söderut. Det är ljuvligt att slippa trafiken, och bara höra vinden susa och det svischande ljudet från däcken. Då och då möter jag andra cyklister. Vi nickar kort och leende mot varann, som om vi delar en hemlighet i lyckan att få upptäcka detta fantastiska på två hjul. Att få dra in doften av hav och tång i näsan, att om och om igen få vända blicken ner mot det ständigt medföljande, stora, blå. Havet.

Det fina med Ölandsleden är att den bitvis följer havet, men även går genom vackra radbyar och förbi minnesmärken. Att vända blicken bort från havet för en sekund, och istället blicka ut över det oändliga Alvaret med sina stenmurar och vackra blommor ger sinnet nya tankar. Att byta ut doften av tång mot den av nyhässjat hö från de blekgula fälten, där traktorer och skördetröskor går i skytteltrafik, ger ny tramp-energi.

Min medhavda lunch intar jag på en liten brygga vid havet mellan Mörbylånga och Degerhamn. Havsdoppet strax före svalkade ljuvligt. På andra sidan sundet skymtar fastlandet söder om Kalmar. Byter några ord med en äldre dam i frottebadrock som just tagit sitt dagliga dopp. Annats är det lugnt, igenbommade sommarstugor och en känsla av lätt höstvemod eller avsked av sommaren. Men det är just det som är så ljuvligt, att få ha Sensommaröland med allt vad det innebär, nästan helt för sig själv för en dag.

Annons
%d bloggare gillar detta: