Inverness, Skottland: Leakey´s Bookshop

På Church Street i Inverness ligger den fantastiska Leakeys’ Bookshop. Det är ursprungligen en gammal kyrka, med fantastiska fönstermålningar och högt i tak. Men det som skiljer denna lilla stenkyrka från andra är att den är ett bokantikvariat. Från golv till tak. Bokstavligen.

Inom kyrkas väggar finns tusentals, miljontals böcker. Böckerna fyller väggarna i flera olika plan. Mitt i allt står en stor och värmegivande kamin. Här finns skotsk historia, poesi och skönlitteratur. Här finns biografier, fiskeböcker, böcker om mat, teologi och släktforskning. Här finns reselitteratur om världen utanför Skottland och givetvis dyker Harry Potter upp på barnbokshyllan. För den som vill läsa om att klättra högt finns en hel avdelning om ”mountaineering”. Vi befinner oss ju trots allt i högländerna.

Och det är precis som att allt återknyter dit, igen och igen, genom historien och genom historierna. Till de ständigt närvarande bergstopparna, till de djupa sjöarna och till människorna som slogs för sin klan eller för sitt Scotland. Och i Leakeys´Bookshop flödar tidlöst myterna, legenderna och historierna.

Annons
%d bloggare gillar detta: