Orakei, Nya Zeeland – Underjordiskt bubbel med svaveldoft

Det som skiljer Orakel Thermal Area från andra thermalområden på nordön är att det känns så genuint. Genuint innebär i detta fall att verkligen komma ut i obygden bortom både motorvägar och långa slingrande grusvägar, till en isolerad och lugn göl omgärdad av skog, och, på andra sidan gölen, det upphöja klippiga thermalområdet.

Området och marken där Orakei ligger, mellan Taupo och Rotoroa, ägs  sedan urminnes tider av en maoristam. Det är också den familjen som idag driver Orakei som ett småskaligt besöksmål. Alla intäkter man får in går till familjen och för bevarandet och den varsamma utvecklingen av området.

6241748960_IMG_0896

Just denna varsamhet i att utveckla den mäktiga naturen till besöksmål som känns just naturliga är Nya Zeeland ett av världens skickligaste länder på, om inte det bästa. I botten finns också alltid hänsynen till befolkningens olika ursprung och maoriernas starka rättigheter till sitt land.

Redan när vi kommer till den lilla besöksanläggningen ser vi hur det ryker på andra sidan göken. En av familjemedlemmarna kör oss över gölen med en liten båt. Vi blir avsläppta på thermalområdet och instruerade att hålla oss till den slinga som finns utmärkt – annars kan det blir mycket hett om fötterna. Vi vandrar sakta uppåt genom landskapet och hör hur det bubblar och fräser runt oss. Olika stora hål i leran spottar ut ömsom ånga, ömsom vatten. Det doftar starkt av svavel.

Ju högre upp vi kommer, ju intensivare blir aktiviteten i marken. Plötsligt är vattnet och leran blågrön, eller orange, eller gul. På vissa ställen bubblar det livligt och överallt finns skyltar som varnar för att överträda gränsen.  Bortsett från det oupphörliga fränsadet och bubblandet är området tyst och lugnt, och utsikten är mäktig. På båtfärden tillbaka över gölen vänder vi på huvudet just i tid för att fånga en av de större geysrarna få ett riktigt utbrott – det sprutar vatten och ånga över hela området.

6174616736_IMG_1054

Även om vi senare tycker att det är häftigt att på vår promenad genom thermal- och maorihuvudstaden Rotoroa stöta på thermalområden och heta källor mitt inne i stan, är det lugnet och den mäktiga känslan av naturens inre kraft långt ute i Orakei som kommer att vara starkast fäst både på näthinnan och i näsan.

Annons
%d bloggare gillar detta: