Land of the Long White Cloud eller Land of the Wrong White Crowd?

Nya zeeländsk engelska har många slangord eller fraser som speglar den lättsamma livsstilen. Mycket handlar om humor, och mycket handlar om att vara utomhus. Eller om mat. Om att njuta av livet, helt enkelt. Den som har lyckats med något säger till exempel mycket riktigt kanske ”I´ve been away laughing”.

En ”bach” är en klassisk nya zeeländsk sommarstuga, ofta vid stranden eller i bergen. På södra sydön kallas stugorna oftare ”crib”. En ”barbie” är såklart en barbecue, och en ”bash” går man på när man vill festa loss. Då passar man kanske också på att ”bend the elbows”, det vill säga ta ett par drinkar.

”A cut kiwi” skulle vara en full kiwi-fågel, eller nya zeeländare. En ”kiwi” kan nämligen vara allt från en fågel till en nya zeeländsk person eller en rugbyspelare i landslaget. Frukten benämns dock ”kiwi-fruit.

6174616736_IMG_1138

”Micky Doolan” är detsamma som en person med katolsk religion. ”Nark” är en person som upplevs som väldigt irriterande. Den som är ”in the nick” är naken. En ”picnic” är, tvärtemot vad man kan tro, något som varit bekymmersamt. Till exempel att det råkade bli en jordbävning mitt under födelsedagskalaset…

”Blue” är inte bara färgen blå. Det kan betyda ”misstag”, men även att göra av med alla pengar. Inga positiva betydelser kopplade till färgen blå alltså. ”To have a rat” är att anses vara lätt galen, eller att fixera sig vid något. Slutligen får man hoppas att ingen säger att man ”Not to know whether one is Arthur or Martha” – då är man totalt förvirrad.

6174662416_IMG_1401

 

”Kia Ora!” är maori för ”Lycka till!” men används av många som hälsningsfras. ”Loopie” är ett annat ord för turist. ”The boohoo” är ett område som ligger väldigt avskilt och isolerat. Det sägs att poeten Edward Lear ska ha använt uttrycket om vissa delar av Coromandel-halvön.

När en nya zeeländare ska resa till ”mainland” menar de den större, södra ön. En ”Pom” är en britt, och en ”Ossie” är en australiensare. ”Pongolia” är detsamma som det engelska moderlandet.”OE, overseas experience”, är den klassiska Europa-resan som många unga nya zeeländare gör.  ”Off they go says Bob Munro” – då är de på väg alltså!