Gardens by the Bay, Singapore – magi genom upplyst upplevelse

Gardens by the Bay är en del av området Marina Bay, som namnet antyder i närheten av hamnen i Singapore. Att promenera runt här en kväll i början av april är nästintill overkligt för en svensk som frusit sedan november. Skyskraporna glittrar ikapp runt bukten, och överallt sitter människor i det varma mörkret och pratar, äter eller bara tittar på stjärnorna. Många joggar eller deltar i gruppträning, för på dagen är det ju alldeles för hett.

E39C8455-0403-4421-887C-AE7340FB8180

Drottningen av området är det berömda hotellkomplexet Marina Bay Sands, som är ritat av en israelisk arkitekt och uppfördes 2010. Det har sedan dess blivit en ikon för Singapore och lockar mängder av turister med mobilkamera i den mörka och alldeles ljumma kvällen. Hotellet har tre ben och ovanpå dem ligger en båtliknande skypark,  som kan ta 3900 gäster. Här finns den berömda infinitypoolen med utsikt över hela Singapore, casino, spa, shoppingcenter, museum och mycket mer. Lobbyn liknar en pampig, tyst, ren och elegant tågstation. Hotellet har över 2500 rum fördelat på de tre benen, så flera incheckningsdiskar behövs. Utanför rullar den ena limousinen efter den andra fram och shoppingkassar från Prada, Chanel och Armani lastas ur. De gäster som bor här har råd att betala för sig.

4CDD0EB8-7CC3-4DAF-AB48-195A090DA148

Men det finns en stjärna till i området, en mer lågmäld sådan, men desto mer fascinerande. Gardens by the Bay är en mycket ovanlig trädgård som ligger bakom Marina Bay Sands. Till att börja med är det en tropisk trädgård med palmer, fontäner och grönska. Men sedan kommer de fantastiska konservatorierna, som är utformade som fantastifulla träd i olika storlekar. På kvällen är de upptända i olika färger, och varje kväll hålls en ljus och ljudshow.

CF19D99A-0AB7-4E8A-8856-F31FFFB2A7EA

En mjuk röst ljuder ut i det varma mörkret. Alla uppmanas att sätta sig bekvämt och lyfta blicken mot himlen. Överallt i parken lägger sig vuxna, barn och ungdomar ner, lokalbor som turister. Dramatisk musik börjar och det är en härlig känsla att ligga direkt på marken i mörkret med så många andra. Som en levande utomhusbio. Träden börja skifta i alla de färger, från lila till rosa, från grönt till turkost. Musiken blir lugn men mäktig. Det är nästan surrealistiskt. Att få ligga på marken i en av Asiens största, renaste och mest välordnade städer, och vara del av en magisk upplevelse av färg, ljud och gemenskap.