Mangawhai, Nya Zeeland – Easter Friday the kiwi way

Det är långfredag och Sveriges okynniga påskväder är långt borta. På många sätt.

Stranden Magnetic Cove ligger norr om Auckland, och ett par mil söder om Whangarei i Northland. Stränderna här kan inte beskrivas som annat än fantastiska – vilda, oändliga och fulla med snäckor. Även om det är en av årets största helgdagar är här glest med människor. Här får alla plats.

Jag går längs strandkanten och låter solen torka min nybadade saltstänkta hud. I de lugna men majestätiska vågorna lever surfarna sitt eget liv. Längst ut de mest våghalsiga på jakt efter den perfekta vågen, längst in barnen i sina heltäckande kläder och små paddleboards. Glatt slänger de sig på brädorna och åker in med vågorna till stranden. Om och om igen. Precis som vågorna som slår mot den långgrunda stranden. Om och om igen. Här finns inga försäljare, solstolar eller strandkiosker. Bara hav, sand och himmel.

Ett par surfare passerar mig på stranden. De bär surfbrädor över axeln och har brunbrända ben och saltstänkt hår. Doften av nygrillat kött slår emot mig, och på campingen ovanför firar man in påsken the kiwi way – med surf, sol och grillat.

Steg för steg får mina fötter massage av den mjuka sanden. Jag går i takt med vågorna, som i jämn takt brusar in från Stilla havet. Vågorna har kanske mer att berätta än vi tror.  Om vi bara tar oss tid att lyssna.D0A273EF-61EB-4A63-98D8-34159D938B97