Waitangi, Nya Zeeland – tillsammans för Aotearoa

Waitiangi är platsen där allt började. Där grunden för dagens Nya Zeeland las. Ett land där maoristammarna levde enligt sina kulturer från Söderhavsarv och ursprungslandet Hawaiki. Till detta kom europeiska missionärer med läror om kristendom, valfångare från Norden och fransmän som ville erövra Bay of Islands. Det är inte svårt att föreställa sig vilka dilemman maorierna hamnade i, och inte heller att hövdingarna i området till slut bad den engelska staten om hjälp.

2171C0FD-669E-47AF-89F7-B68055057EC0

Och det fick de. På en vecka skrevs och signerades Waitangi Treaty, avtalet om att maorierna skulle bli beskyddade och få samma rättigheter som pakeha, européerna, mot att den engelska staten blev statsöverhuvud. Det är en mäktigt avtal när man tänker på det idag. Och under många år verkar maorier och pakeha ha levt och verkat tillsammans för sitt nya land. När man befinner sig så långt från övriga världen så kan man välja att se det som en svaghet och kriga för sitt eget – eller kämpa tillsammans för att göra livet i det nya landet så gott som möjligt.

BA8098D2-7DD7-4458-8C4E-2E9C0D95126EÄven om det idag och under årens lopp funnits tvister om tolkningen av avtalet, framförallt vad gäller maoriernas land-rättigheter, så är det fantastiskt att se styrkan i att kämpa tillsammans. Alla är välkomna, oavsett ras eller landstillhörighet. Den känslan präglar hela Nya Zeeland idag, och den maoriska kulturen är mycket närvarande såväl i språk som i ortsnamn. Människan är bunden till platsen och landet, till jorden, vattnet och bergen. Det är vackert på något sätt, eftersom lokala platser, marae, därför blir så viktiga för maorier. När döden kommer färdas man tillbaka till hemlandet Hawaiki från Cape Reinga, Nya Zeelands nordligaste spets.

Kanske är det alla de historierna, som finns i bergen, havet och sjöarna här. Kanske är det därför naturen känns så stolt och majestätisk. Kanske är det kullarnas färger av grönt och havets blågröna nyanser som gjort det möjligt för övertygande kristna missionärer, brittiska herrar i kostym och mäktiga maorihövdingar att mötas och hålla ihop på Aotearoa; det långa vita molnets land, så långt från övriga världen.

27BF5D60-6A88-4C03-9049-E0B0E14386E5Många finns det i världen som borde göra samma sak.