Ganga Talao, Mauritius – där gudarna spillde

Enligt hinduisk legend spillde guden Shiva ut en skvätt av den heliga indiska floden Ganges mitt på den bergiga ön Mauritius. Mauritius befolkning består till största delen av hinduer, och över en halv miljon av dem vallfärdar varje år i februari till denna heliga plats högt uppe i de mauritiska bergen. Det är vanligt att vandra till fots, oavsett avståndet till hembyn, och vandringen kan ta dagar. Väl framme hämtas vatten i den heliga sjön, som sedan tas med till hembyn.

Belastningen på de krokiga och bergiga vägar som leder upp hit kan bli stor. Därför har mauritiska staten sett till att bygga breda motorvägar i anslutning till den heliga sjön. Den raka och breda motorvägen bryter genom bergen och tankarna flyger till Nordkorea eller gamla Östtyskland. Motorvägen leder fram till den gigantiska statyn av Shiva, som syns en lång bit i fjärran när man närmar sig sjön.

Det är i mitten av april och regnet formligen öser ner över tempelområdet, och fyller på den heliga sjön nedanför.

”We are blessed”, säger en ung indiska till sitt manliga sällskap och tittar ödmjukt upp mot himlen. Själva förbannar vi skyfallet och fukten i kläderna. Doften av rökelse ligger tung över avbilderna av Ganesh, elefantguden, och Hanuman, apguden. Med jämna mellanrum slår någon i gånggången och klangen dånar i regnet. En jämn ström av besökare, övervägande hinduer, strömmar in i det lilla templet.

En äldre kvinna i vit sari med lila blommor och kastmärke i pannan stannar till bredvid oss i regnet. Hon ser upp på den enorma Shiva-statyn, och sedan på mig.

”It is Shiva, do you know Shiva?”, säger hon.

Jag säger att jag gör det, och glädjen som lyser i hennes ögon går inte att ta miste på.

Mauritius är en ö som inte tillhör någon. Som tillhör alla. Ättlingar till slavarna som är dagens kreoler, den stora gruppen indier, muslimer, kineser och ättlingar till kolonisatörerna Holland, Frankrike och Storbritannien. Alla lever sida vid sida och alla religioner respekteras, om än med vissa undantag. Här spillde gudarna sitt heliga vatten på alla. Skylten vid utgången från den heliga sjön säger:

”One Island, Many Peoples, All Mauritians”